HTML

IT-fejvadász

Az IT-fejvadász első sorban informatikai álláslehetőségekkel, karrier tanácsadással és érdekes információkkal szolgál informatikai állást keresőknek vagy más érdeklődőknek. Az oldal segítségével megpróbálunk támpontot adni az állásinterjúkhoz, a képzésekhez, az önéletrajz megírásához, de a béralkudozásban is melletted állunk!

Friss topikok

  • Jacques Ucca (törölt): Ez mind nagyon szép... Csakhogy... Az utóbbi egy évben kábé negyven állásinterjún vettem részt és ... (2008.12.25. 21:02) Az interjú 2. rész: Közben
  • IT-fejvadász: Ja és él a blog, igen, csinálgatjuk. Nemsokára meg is szépítjük, fejlesztgetjük kicsit. (2008.10.10. 12:22) CV-írás 5. rész: Fénykép a CV-n

Linkblog

Az interjú 1. rész: Előtte

2008.10.18. 16:11 IT-fejvadász

Ebben az alfejezetben pontokba szedtük, amit érdemes szem előtt tartani egy interjúval kapcsolatban. Ha szakmai felkészültséged és IT tapasztalataid nem is hagynak kívánnivalót maguk után, a zsíros haj, a láncdohányos szag, a sötét nadrág alól kivillanó színes mesezokni, a nagyon kinyúlt pulóver, a rágógumizás és hasonlók mégis rémisztő hatást gyakorolhatnak kérdezőidre.

Reméljük, Rád nem úgy fognak emlékezni, hogy "tudod, ő az, aki folyton a fülét piszkálta..." Az alábbiakban pontokba szedtük, hogy mit tarts szem előtt, de csakis akkor, ha már megvan a saját interjúidőpontod. (Más helyett és időpont nélkül nem illik beállítani sehova. Az intelem banálisnak tűnhet, de saját rossz tapasztalataink alapján mégis felhívjuk figyelmedet erre az apróságra.)

Előtte

A cég weboldala

Mindig nézd meg a cég weboldalát, mielőtt odamész (és ez igaz akkor is ha tanácsadón keresztül mész)! Először is, csatát nyer, aki többet tud a másikről. A cég mérete, termékei, partnerei, szolgáltatásai, és maga a weblap rengeteget elárulnak a légkörről, a pozícióról, a leendő munkatársakról, a stratégiáról... Az is info, ha nincs info! Meg aztán, milyen a weblap? Szép? Gagyi? Akinek ócska, nem frissített, elhanyagolt a weblapja, az a cég nem ad sokat magára. Legalábbis a külsőségekre. Vagy nem hajlandó erre költeni. Rajtad múlik, hogy ez neked fontos-e vagy sem, de ez is információ! Ezen kívül, lehet, hogy van egy fotó, egy beosztás-megjelölés arról az illetőről, akivel találkozni fogsz. Lehet, hogy kiderül, hogy az illető hol helyezkedik el a hierarchiában, kik a beosztottai, mi a feladata. Sok helyen szerepel térkép, megközelíthetőség, nehogy elkéss... Az interjú során gyakran elhangzik a kérdés: „Mit tud a cégünkről?” „Mi a véleménye a weboldalunkról?” Kellemetlen, ha erre nem tudsz válaszolni, hiszen úgy tűnhet, nem érdekel a cég. Még többet megtudhatsz a cégről, ha egy netes keresőbe beírod a nevét és átnézed, amit találsz. Ha vannak ismerőseid a cégnél, tőlük is érdeklődhetsz.

Pontosság

Igen, szóval, időben érkezz! Javasolt a megbeszélt időpont előtt 5 perccel érkezni. Ha valami váratlan dolog közbejön, mindenképpen telefonálj! Ha késel a tanácsadódtól, joggal merül fel benne a gyanú, hogy általában pontatlan vagy, továbbá, hogy a leendő munkaadódtól is késni fogsz. Ezt egyetlen közvetítő cég sem fogja megkockáztatni. Ha korán érkezel, sétálj a környéken, nézd át az önéletrajzodat - akár végezhetsz tai chi gyakorlatokat egy közeli parkban :). Mindenesetre a megbeszélt időpont előtt 40 perccel a csengőre tenyerelni ugyanolyan udvariatlanság, mint a késés: azt sugallja, hogy nincs elég dolgod, vagy éppen a cég munkatársairól feltételezed, hogy nincs más elfoglaltságuk, mint a Veled való találkozó. A legtöbb cégnél leültetnek ugyan, de legjobb esetben is a "recislány" fog méregetni, és az interjú előtti lelkiállapotban nem biztos, hogy pont erre vágysz.

Saját önéletrajz

Tessék fejből megtanulni az önéletrajzodat! Gáz, ha „régen volt” felkiáltással nem tudod, mikor dolgoztál valahol, mi volt a cég neve, mit is csináltál ott. Magasabb pozícióra pályázótól elvárják, hogy emlékezzen a főnökei nevére is. Ha hosszú a pályafutásod és gyenge a memóriád, vigyél magaddal egy önéletrajzot, amit magad elé teszel és amiből puskázol. Persze elegánsabb, ha mindez fejből megy.
Ruházat, kinézet,  ápoltság

Hozzánk olyan öltözetben érkezhetsz, amilyenben akarsz (max. érdemes szólni, hogy nem tudsz „kiöltözni”, hogy mi is tudjuk, hogy tudsz ha akarsz), leendő munkáltatódnál meg más fejvadásznál azonban ügyelj a megjelenésedre! (Például az oldschool stílus vagy más meghökkentő kombinációk első alkalommal kerülendők.) Ezzel együtt fontos, hogy kényelmesen érezd magad. Ha már megkaptad az állást, megismerted a céget, az ott uralkodó légkörnek megfelelően kibontatkoztathatod az egyéniségedet az öltözködés terén is. Addig is a biztos választás fiúknál az öltöny, lányoknál a kosztüm/nadrágkosztüm, de legalább egy tisztességes nadrág és ing, lányoknak szoknya-blúz. Amennyiben fejvadász közvetít ügyfeléhez, nyugodtan hívd fel és kérdezd meg, hogy milyen az öltözködési kultúra az adott cégnél. Az sem túl jó, ha túlöltözöd az interjúztatókat. Ami nagyon fontos! Soha ne rohanj, és inkább fázz, minthogy meleged legyen út közben... Azért ne fázz meg! Csak tudod, a büdös jelöltnél nincs rosszabb, de tényleg.

Lányok! Csak finoman, visszafogottan! Márha azt akarod, hogy ne a külsőd alapján ítéljenek meg. A szoknya hosszánál ügyelj arra, hogy leülésnél semmiképpen ne érezd magad kényelmetlenül. (Nem biztos, hogy tárgyalóasztalnál lesz az interjú: lehet, hogy a dohányzóasztal+fotel kombináció vár.) Csak akkor viselj sminket, ha ezt megszoktad. Nincs idétlenebb egy elkenődött szemfestéknél! Ja, és nem árt, ha van nálunk egy tartalék harisnya, mindig a legrosszabbkor szalad le a szem...(ld. még a női álláskeresésről szóló cikkünket.)

Nagyon fontos, hogy tiszta legyen a körmöd, a cipőd, a gallérod. Triviálisnak tűnnek ezek a dolgok, de...hát, izé. A tapasztalat azt mondatja velünk, hogy ezt hangsúlyoznunk kell, sajna.

Kisérők

Kisérőt ne hozzál magaddal, inkább hagyd a sarki presszóban! Az interjú egy bizalmas beszélgetés. Még ha úgy is érzed, hogy az illető előtt nincsenek titkaid, akkor sem úgy viselkedsz a jelenlétében, mint egyedül. Márpedig egy munkahelyen egyedül kell megállnod a helyed. Arról nem is beszélve, hogy az interjúvolóra milyen benyomást tesz a szülő vagy barát kíséretében megjelenő jelölt. Hát... És nagyon szépen kérdd meg, hogy ne telefonáljon 5 percenként rád, hogy kész vagy-e már. Erről jut eszünkbe:

KAPCSOLD KI A MOBILOD! A ZIZEGŐT IS VEDD LE!

Felkészülés a tipikus kérdésekre

Nagyon sok tipikus kérdés van, pl. ezt vagy azt a munkahelyedet miért hagytad ott, miért váltottál. Most miért akarsz váltani? Miért érdekel a pozíció? Mit tudsz a cégről? Melyek a hosszú távú céljaid, mi volt a legsikeresebb projekted, a legnagyobb kudarcod, mi volt a legnagyobb kihívás a munkád során és hogyan kezelted, mi volt életed legnagyobb kritikája, amit Veled szemben megfogalmaztak, hogyan kezeled a stresszt stb.

Az összes munkahelyváltásod okát fogalmazd meg előre, ne az interjún kelljen rögtönözni, különösen, ha volt közöttük „neccesebb” ügy! Rövid, egyszerű, minél őszintébb kicsengésű magyarázataid legyenek a váltásra. Kerüld a volt főnökeid és kollégáid szidalmazását! Egyrészt a kérdező ismerheti őket (baráti viszonyban lehetnek, a cég fontos ügyfele lehet stb.), másrészt a következő munkahelyeddel kapcsolatban vajon ugyanilyen leszel-e. Kicsi a világ! Szóval ez nem nyerő! Ha azért váltottál, mert nem jöttetek ki egymással a kollégákkal vagy mert egyenesen összevesztetek, ezt őszintén meg lehet mondani, abból baj nem lehet. De itt a lehető legrövidebb módon le kell zárni az ügyet.

A sikereid kapcsolódjanak annak az állásnak a követelményeihez, amire pályázol. Ha kudarcaidról kell beszélned, válassz egy komplexebbet (ha volt), és fontos, hogy elmondd, mit tettél a kijavítása érdekében illetve mit tanultál belőle. A legnagyobb kihívás tartalmazza a problémát és a lépéseket amiket tettél a megoldás érdekében, továbbá az eredményt is! Legyenek hosszú távú (3-5 éves) céljaid, elképzeléseid, ha nem akarsz olyan benyomást kelteni, hogy csak úgy élsz bele a világba, lesz ami lesz... A megpályázott munkahelyhez kapcsolódó célokról beszélj leginkább, és ne olyan szakmai célokról, amiknek nincs köze az adott munkakörhöz. Amikor a korábbi munkahelyeidről beszélsz, a saját feladatod leírására koncentrálj. Kerüld az „unkozást”, vagyis ne arról beszélj, mit „csináltUNK”, mert nem az egész csapatot akarják felvenni, hanem Téged! Esetleg pár szóval vázold fel, mi volt a közös feladat, és minél hamarabb térj rá a saját szerepedre.

Az a fontos, hogy minden ilyen kérdésre legyen kész válaszod. Ezeket a tipikus kérdéseket sok helyen megtalálod az Interneten. Van az ún. tipikus kérdések között sok nagy hülyeség is, pl. ilyen a „milyen bútor szeretnél lenni?” Az ilyen jellegű kérdéseknek az a fő célja, hogy lemérje a jelölt talpraesettségét, kreativitását. Illetve a személyiségről árulkodik az azonnali reakció. Ne hazudj, se a jelenlegi fizetésedről, se a korábbi feladataidról, se eredményeidről, hiszen könnyen kiderülhet az igazság, például a referenciák ellenőrzése során, és máris elestél az állástól, vagy ha utólag derül ki, kellemetlen helyzetbe kerülsz.

Elég gyakran megkérdezik az 3 legjobb / legrosszabb tulajdonságodat, ezekre készülj fel. Gondold át őket a megpályázott munkakör követelményei szempontjából! Gyengeségnek legjobb ha valamilyen múltban történt, ténylegesen gyenge pontra utaló dolgot említesz, bemutatva, hogy tanultál az esetből és kijavítottad a hibát. Ezen kívül sok az önismereti kérdés, gondold át, hogy milyen is vagy és téged milyennek látnak mások (főnököd, kollégáid).

Ha olyasmit kérdéznek, amit legálisan nem kérdezhetnek mert diszkrimináló (pl. nőktől szoktak néha családalapítási, gyermekvállalási terveikről érdeklődni), légy óvatos: ha nagyon akarod az állást, ne utasítsd vissza a kérdést, hanem adj valami semmitmondó választ, pl. még nem tudom, mit hoz az élet, a közeljövőben biztos nem. Akár igaz ez, akár nem. Végülis nincs köze hozzá.

Na és a legfontosabb: meg fogják kérdezni, mennyit kérsz. Igen, ezt ki kell találni előre. Igen, visszkérdezhetsz, hogy csak a fizetésre gondolnak vagy arra, hogy milyen csomagot szeretnél, jutattásokkal együtt. Az nem elég válaszként, hogy hát attól függ, mit kell csinálni. Ha nagyon nem tudod meghatározni, akkor mondd azt, hogy x %-al többet mint most, az pedig ennyi meg ennyi. Tőlünk kaphatsz munkaerőpiaci információkat, ha a piaci értéked szeretnéd „belőni”.

Na, mivel buddhisták vagyunk, megismételjük ezt a mantrát itt:

KAPCSOLD KI A MOBILOD! A ZIZEGŐT IS VEDD LE!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itfejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr43720244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása