HTML

IT-fejvadász

Az IT-fejvadász első sorban informatikai álláslehetőségekkel, karrier tanácsadással és érdekes információkkal szolgál informatikai állást keresőknek vagy más érdeklődőknek. Az oldal segítségével megpróbálunk támpontot adni az állásinterjúkhoz, a képzésekhez, az önéletrajz megírásához, de a béralkudozásban is melletted állunk!

Friss topikok

  • Jacques Ucca (törölt): Ez mind nagyon szép... Csakhogy... Az utóbbi egy évben kábé negyven állásinterjún vettem részt és ... (2008.12.25. 21:02) Az interjú 2. rész: Közben
  • IT-fejvadász: Ja és él a blog, igen, csinálgatjuk. Nemsokára meg is szépítjük, fejlesztgetjük kicsit. (2008.10.10. 12:22) CV-írás 5. rész: Fénykép a CV-n

Linkblog

CV-írás 8. rész: A formátum

2008.10.10. 10:28 IT-fejvadász

Nem tűnik egy túl fontos kérdésnek első blikkre, de mégse söpörjük a szőnyeg alá. Mik itt a lehetőségek? Legyen .doc, .rtf, .xml, .pdf... vagy mi? Láttunk már sok mindent, például még a mai napig előfordul az is nagyritkán, hogy postai úton kapunk kézzel írott önéletrajzot. De előfordult már az is, hogy e-mailen kapunk kézzel írott, beszkennelt önéletrajzot .jpg-ként. Na most mi itt inkább a Microsoft, Adobe stb. adta lehetőségeket taglalnánk.

Egyből bele a közepébe jelleggel: mi a word fájlt preferáljuk. Hogy miért? Azért mert csak! :-) Ha nekünk akarsz kedveskedni, küldd .doc-ban vagy .rtf-ben! Mások viszont máshogy látják ezt a kérdést. A nézőpont, vélemény attól is függ, hogy a CV-t kézhezkapó mit kezd pontosan a doksival. Kinyomtatja? Lementi? Mentés nélkül törli? Lementi és kinyomtatja? Beilleszti egy komolyabb adatbázisrendszerbe? Később előveszi? Keres az önéletrajzok között? Mennyi CV-t kell kezelnie havonta, évente?

A fenti kérdésekre nem kell válaszolnod, csak abba gondolj bele, hogy ha egy fejvadász/HR-es ebben vagy abban preferálja, akkor pl. a fenti kérdések egyikére adott válasz miatt teszi valószínűleg, amit 1) nem köt az orrodra 2) nem valószínű, hogy szórakozik, packázik, mikor kér valamit. (De ha igen, te viszont ne packázz egy potenciális munkaadóval, jó? ;-))

De lássuk a tényeket!
.doc formátum: Ezt nagy valószínűséggel mindenki ismeri, MS Word-je majdnem minden cégnek van, tehát a fájlt meg tudja majd nyitni. Ha nem, az az ő hibája (és menjen vissza a balettbe ugrálni). Előnye még, hogy bele lehet nyúlni, méghozzá úgy, hogy ne essen szét a formatálás, a fejvadász esetleg maga beletehet dolgokat, amiket megbeszéltetek az állásinterjún, a gyorsaság kedvéért. Hátránya, hogy bele lehet nyúlni, méghozzá úgy, hogy szétesik a formatálás, a fejvadász esetleg maga beletehet dolgokat, amiket nem beszéltetek meg az állásinterjún, sőt máshol sem, a költészet kedvéért... Továbbá, ha Unixról Windowsba küldöd, esetleg Linuxról Windowsba, vagy Windowsból Linuxba, érdekes változásokon mehet keresztül a dokumentum. Előny még, hogy sok word doksi között simán lehet szóra, betűkre stb. keresni.
.rtf formátum: MS Word megnyitja, minden operációs rendszer megérti, nagy baj nem lehet belőle. Belenyúlás és kereshetőség szempontjából ld. fent.

.pdf formátum: Szépen megformatálod, és úgy marad. Mindenki olyannak fogja látni, amilyennek Te szeretnéd. Tehát bele sem lehet nyúlni, azért sem, hogy a 4 oldalból 2-t csináljon az asszisztens. Meg azért sem, hogy segítségképpen kijavíthasson egy elgépelést. Hátránya még, hogy nem lehet Windows search segítségével a pdf-kben keresni, márpedig ez az egyszerű keresési lehetőség minden Windows-os gépen ott van, tehát a legtöbb fejvadásznál, HR-esnél. Nem lehet egyszerű - pl. MS Access - alapú adatbázisba egyszerűen objektumként beilleszteni, hiányos lesz rólad az info. A szofisztikált adatbázisoknál ez nem gond. Ezen felül nem minden PC-n van felinstallálva az Adobe Acrobat Reader, ami kell a fájl megnyitásához. Ez nem egy nagy ügy, de
1) nagy cégeknél általában a felhasználó nem tehet fel akármit a gépére
2) lehet, hogy a HR-es/fejvadász nem ért hozzá
3) megijedhet a "nem nyitható" felirattól.

Kb. ötmillió:-) hozzászólással hátrébb egy mélységes mély és vérremenő vitát is olvashatsz a témáról itt: Álláskereső tapasztalatok - Index Fórum. A fórum egyébként más tekintetben is hasznos olvasmány.

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat karrier állás önéletrajz cv

A bejegyzés trackback címe:

https://itfejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr40706455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása