HTML

IT-fejvadász

Az IT-fejvadász első sorban informatikai álláslehetőségekkel, karrier tanácsadással és érdekes információkkal szolgál informatikai állást keresőknek vagy más érdeklődőknek. Az oldal segítségével megpróbálunk támpontot adni az állásinterjúkhoz, a képzésekhez, az önéletrajz megírásához, de a béralkudozásban is melletted állunk!

Friss topikok

  • Jacques Ucca (törölt): Ez mind nagyon szép... Csakhogy... Az utóbbi egy évben kábé negyven állásinterjún vettem részt és ... (2008.12.25. 21:02) Az interjú 2. rész: Közben
  • IT-fejvadász: Ja és él a blog, igen, csinálgatjuk. Nemsokára meg is szépítjük, fejlesztgetjük kicsit. (2008.10.10. 12:22) CV-írás 5. rész: Fénykép a CV-n

Linkblog

Az interjú 2. rész: Közben

2008.12.05. 17:58 IT-fejvadász

A lazulást ne vidd túlzásba: a jópofaság és a szemtelenség közti határon olykor nehéz lavírozni. Szemkontaktus, érthető bemutatkozás, határozott kézfogás (tudod, nem a döglött halas, nem a politikusé, és nem a csontroppantós). Ha megkínálnak kávéval vagy ásványvízzel, nyugodtan elfogadhatod. (Csak ne mondd, hogy whiskey-t kérsz inkább jéggel. :-) Vagyis igen, ha jól áll neked a viccelődés és ha látszik, hogy a partnerek vevők az ilyen beszólásokra.) Javasolt mindig szénsavmentes vizet kérni...- aha, a böfik elkerülése végett!) Ezek a rituálék segítik a hangulat megteremtését, a feszültség oldását. Tudjuk, ideges vagy, de próbálj meg természetesen viselkedni. Ha meleged van, kérd az ablak kinyítását stb. Kérdezd meg, hova teheted a kabátodat - ezek teljesen természetes dolgok.

Hatékony kommunikáció

Ülj nyugodtan. Légy tudatos, de maradj természetes. Hallgass figyelmesen, ne vágj a kérdező szavába. Figyelj oda a hangerődre, beszédstílusodra, gesztusaidra, kerüld az "ööö-zést". Ne motyogj, beszélj érthetően! Lazíts. Ne felejtsd el, a kérdezőid is emberek! Ha többen vannak, nézz mindegyikük szemébe felváltva (de ne úgy, mintha teniszmeccset néznél). Azért a lazulást se vidd túlzásba: a jópofaság és a szemtelenség közötti határt nem tanácsos átlépni. A hátradőlős-szétvetett lábas pozíció felsőbbrendűséget sugároz: ilyenkor a tapasztalt faggató bevetheti a kellemetlen kérdéseket. A tapasztalatlan pedig egyszerűen kellemetlenül érzi magát Tőled.

A válaszaid legyenek rövidek, lényegretörőek. Ne kezdd Ádámnál és Évánál! Ha kérdeznek valamit, a válasszal kezd és utána következzen az indoklás (a válasz x, ezért meg ezért), nem pedig fordítva (az úúgyvolt, blabla), mert a végén elsikkad a válaszod és úgy tűnhet, mintha nem is válaszoltál volna a kérdésre. A Téged hátrányosan érintő kérdésekre tőmondatokban válaszolj, és tereld a beszélgetést olyan témákra, amikben jól állsz! Ne feledd, Te irányítod a beszélgetést, és ha valamibe mélyebben belemész, abban fognak kutakodni! Ha valamit nem tudsz, mondd meg, hogy „nem tudom, de azt gondolom...” és oszd meg a kérdezővel a gondolataidat a témáról. Ne legyenek nagy hallgatások, hacsak nem egy logikai feladványt kell megoldanod.

Ne csak saját magadra figyelj, hanem a másik félre is: figyeld a testtartását, gesztusait, arckifejezését. Ha azt látod, hogy hátradől, firkál, dobol az ujjával, kinéz az ablakon – szóval unatkozik – gyorsan zárd rövidre a válaszodat! A kérdező ekkor szemmel láthatólag nem arra kíváncsi, amit mondasz. Ha nem veszed ezeket a jeleket, levonják a következtetést, hogy nem tudsz kommunikálni, miközben azt hitted, szórakoztató vagy és jópofa! Esetleg nem vonnak le ilyen tudatos következtetéseket, csak nem leszel szimpi.

Idegen nyelv

Ha az önéletrajzodba bátran beleírtad, hogy társalgási/középfokú vagy ennél magasabb szintű a nyelvtudásod, készülj fel rá, hogy ezt a saját érdekedben (elkerülendő a leendő munkaadónál bekövetkező kellemetlenségeket) leteszteljük! Több nyelven beszélünk mi is. (Más tanácsadók, fejvadászok és a legtöbb HR-es is.) Ha nem jut eszedbe egy szó az adott nyelven, próbáld meg körülírni, ha nem megy, kérdezz rá magyarul arra az egy szóra, és már mehet is tovább a csevely. Sokkal jobb, mintha ööööznél. Ha nem vagy penge az adott nyelven, a megoldás a kevés nyelvtan, sok kommunikáció. Ez nem nyelvvizsga, a lényeg, hogy megérteted-e magad esetleg idegenekkel. Ha igen, senkit nem érdekel a régmúlt-passziv-feltételesben, se a sequence of tenses* meg az sem, hogy nem is nőnemű a kislány...:)**

Ha benne volt a hirdetésben, hogy angolul/németül/stb tudni kell, akkor tudni kell, legalábbis a legtöbb esetben tényleg. Ezért számíts rá, hogy interjú közben egyszer csak, minden előzetes figyelmeztetés nélkül átváltanak az adott nyelvre. Ez egy kicsit ugyan szerintünk udvariatlan, de ez van, számíts rá. Márpedig ez azt jelenti, hogy mindenről, azaz mindenről ami egy magyar nyelvű állásinterjún szó eshet, szó eshet az adott idegen nyelven IS. Igen, meg kell tanulni az önéletrajzodat, a karriertervedet, a tipikus kérdéseket és válaszokat stb. stb. idegen nyelven IS. Szóval, ezt jobb, ha ezt még interjú előtt, otthon elgyakorlod/bebiflázod/hangosan kimondod/stb.

Ha az interjúztató nem profi...

Ja igen, ilyen is van, sőt. A legtöbb operatív vezető egyáltalán nem szokott hozzá, hogy interjúztasson, és ha belegondolsz, nem is nagyon tanítanak ilyesmit. Sőt, lehet, hogy olyannal találkozol, akinek ez az élete első interjúja a barikád túloldalán!!! Szóval ilyenkor egyszerűen meg kell könnyiteni a dolgát. Nem szabad nagyokat hallgatni, mert az nagyon kellemetlen. Ha azt látod, hogy nincs kérdés, mert az illetőnek fogalma sincs mit kérdezzen, akkor kérdezz Te! Jó alkalom lehet így is bemutatkoznod, kérdezgetsz a pozícióval kapcsolatban, és a jó kérdésekből szintén kiderül, hogy jól kommunikálsz-e, értelmes vagy-e, jó lehet-e veled együttműködni. Ha te profibb vagy állásinterjú területén mint ő, légy készséges, ne edd meg reggelire! Ne feledd, lehet, hogy nagyon jó szakember a maga területén, és majd sokat fogsz tőle tanulni.

Miket kérdezz?

Az interjú végén lesz lehetőség kérdezni. Már csak nem tuszkolnak ki, ha látják, hogy érdeklődsz! Viszont legyenek előre megfogalmazott konkrét kérdéseid, és ha ők beszélnek magukról, nagyon aktívan kell figyelned, hogy legyen mit kérdezned. Ki kell, hogy derüljön például, milyen hierarchiába illeszkedve, milyen hatáskörrel, milyen feladat elvégzését várják el Tőled egészen konkrétan. Lesznek-e beosztottaid, ki lesz a közvetlen főnököd, annak ki a főnöke. Melyek a cég rövid-közép-hosszú távú tervei? Miért van ez az üresedés? Min múlik ebben a pozícióban a siker? Mik a mérőszámok? Hogyan fognak értékelni? Kik a versenytársak?

És főleg, mikor fognak dönteni és mi alapján történik majd a kiválasztás? Na, most már legyél Te is egy kicsit kreatív... Adtunk elég ötletet! Amit most még NE kérdezz meg: mennyi a fizetés (a juttatási csomagról viszont érdeklődhetsz), és a nyári szabadságolási terveid megoldhatók-e (ezt elég az ajánlattételkor tisztázni).

* Időegyeztetés az angolban: (majdnem) minden magyar elcse'... szóval if I would be... If I were.
**Das Mädchen

1 komment

Címkék: interjú állás önéletrajz nyelvtudás fejvadász

A bejegyzés trackback címe:

https://itfejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr45806275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jacques Ucca (törölt) 2008.12.25. 21:02:01

Ez mind nagyon szép...
Csakhogy...
Az utóbbi egy évben kábé negyven állásinterjún vettem részt és hazudnék ha azt mondanám hogy érdekeltem volna bárkit is azon az egy kérdésen túl is hogy "mennyi a fizetési igénye" :-)
Nnnna de a csúcsot az egyik bank vitte el nálam, amikor egy fél órát beszéltem magamról, a szakmai előéletemről stb.. akkor előll dr.Agy a következő mondattal:"Már betöltöttük az állást belülről, de lenne egy másik álláslehetőség"..
Jó hogy nem a megüresedett recepciós állást ajánlotta fel a köcsögje, ez meg milyen egy eljárás már.? Mintha annyira hazavágta volna Őket egy mobilhívás,bocs, megváltoztak a feltételek, így is akarsz nálunk dolgozni.?
Szóval csókoltatom a Drága Mamájukat..
süti beállítások módosítása