HTML

IT-fejvadász

Az IT-fejvadász első sorban informatikai álláslehetőségekkel, karrier tanácsadással és érdekes információkkal szolgál informatikai állást keresőknek vagy más érdeklődőknek. Az oldal segítségével megpróbálunk támpontot adni az állásinterjúkhoz, a képzésekhez, az önéletrajz megírásához, de a béralkudozásban is melletted állunk!

Friss topikok

  • Jacques Ucca (törölt): Ez mind nagyon szép... Csakhogy... Az utóbbi egy évben kábé negyven állásinterjún vettem részt és ... (2008.12.25. 21:02) Az interjú 2. rész: Közben
  • IT-fejvadász: Ja és él a blog, igen, csinálgatjuk. Nemsokára meg is szépítjük, fejlesztgetjük kicsit. (2008.10.10. 12:22) CV-írás 5. rész: Fénykép a CV-n

Linkblog

CV-írás 2. rész: Kötelező elemek

2008.07.31. 10:25 IT-fejvadász

Az önéletrajz ne legyen túl hosszú. Maximum 2-3 oldal legyen a terjedelme. Az ennél sokkal hosszabb resumé a legtöbb esetben nem túl előnyös. Az önéletrajz írás célja az, hogy behívjanak interjúra, semmi más. Nem célja, hogy minden kártyádat ott terítsd ki! Az interjún úgyis mesélhetsz magadról bővebben, illetve ott derül majd ki, hogy mit kell kiemelni a szakmai múltadból -mellesleg egy 20 oldalas cv-t csak egy nagyon lelkes személyzetis olvasna végig. A legeslegjobb, ha egyetlen tömör oldalból is kiderül: rád szükségük van! Ebből kell kiindulni. Abban az esetben, ha pályakezdő vagy, semmiképp se legyen úgy "hosszú" a CV-d, hogy 16 pontos betűket használsz! Ez egyrészt elég komolytalan, másrészt pedig gondolj csak bele, mi lesz az esőerdőkkel? Az Amazonas vidéke világának megőrzése smafu?...  Szóval spórolni kell a papírral!

  • Személyes adatok
  • Iskolai végzettség (időrendben visszafelé)
  • Tanfolyamok (időrendben visszafelé)
  • Munkahelyek (időrendben visszafelé)
  • Mellékállások, egyéb projektek (időrendben visszafelé)
  • Számítástechnikai ismeretek (informatikai állásoknál különösen fontos)
  • Nyelvtudás, jogosítvány
  • Hobbi, szabadidős tevékenység


A fenti sorrend általában követendő, de ettől el lehet térni indokolt esetben. Leginkább a tanulmányok és a munkahelyek sorrendjét lehet felcserélni, attól függően, hogy melyik az előnyösebb.

Mi van akkor, ha az egyébként nagyon értékes végzettséged nem releváns az adott álláshoz? Ha ne adj isten, olyan felsőfokú végzettséged is van, aminek semmi köze ahhoz a munkakörhöz, amelyikre pályázol, akkor ezt egy külön kategóriában tüntesd fel (pl. egyéb tanulmányok.) Ha azonban a legmagasabb végzettséged egyáltalán nem szakirányú, akkor az a legjobb megoldás, ha először az idevágó szakmai tapasztalataidat sorolod fel, és a végzettségednek megfelelőt pedig nem is tünteted fel vagy csak a végén. Pl. programozónak jelentkezel, a szaktudásod igazodik is az elvárásokhoz, de a biológus végzettséged áll első helyen a CV-ben, akkor valami ilyesmi reakcióra számíthatsz: "Programozót keresek, nem biológust. Hogy került ez a önéletrajz a kezembe?" Ezek után ne nagyon számíts arra, hogy az illető tovább olvassa, mivel nem találta meg első ránézésre a keresett információt. Ilyenkor kezdd a számítógépes ismeretekkel (rögzüljön a "Java"), sorold fel az e témában végzett munkákat, és a lap alján jelenítsd meg a diplomádat. Mire odáig eljut az olvasó, az információ úgy rögzül, hogy "Java" és nem "szerveskémia".

Lássuk részletesen!

  • Személyes adatok
  • Név:
  • Születési hely és idő:
  • Cím:
  • Telefon:
  • E-mail:
  • Családi állapot:


Amit írj bele

El ne felejtsd a nevedet! Főleg ha email-en jelentkezel. Nem biztos, hogy az önéletrajzokat ugyanaz tárolja/kezeli, mint aki eredetileg megkapja. Célszerű a nevedet fent, középen megjeleníteni nagyobb betűvel, vastagon szedve. Messziről kitűnjön, hogy az önéletrajz a tiéd. Talán itt említenénk, hogy felesleges azt írni a tetejére, hogy "Önéletrajz". Naná, hogy az. Mi más lenne? Úgyis az "Önéletrajzok" feliratú dossziéban landol...
Születési hely: ha véletlenül egy földid olvassa az önéletrajzodat, akkor jó benyomást tehetsz rá már a legelején, mindentől függetlenül. Igen, az emberek elfogultak. (De persze itt vidékiek előnyben.)


Cím, telefonszám: megjelölve, hogy a számod munkahelyi vagy otthoni, hogy tudják, mikor célszerű ezen keresni téged. Persze legjobb a mobiltelefon.
Családi állapot: olyan nagyon nem fontos, de valamit elárulhat a mobilitásodról. Viszont van olyan pozíció, ahol egyenesen jó, ha a jelöltnek VAN családja, meg gyereke.
Gyermekeid száma (a nevük nem kell): ez azért lehet fontos, mert ha csemetéket nevelsz, akkor valószínű, hogy találkoztál a "felelősség", illetve a "döntéskényszer" fogalmakkal a gyakorlatban is.

Amit ne írj bele

Kik a szüleid, mivel foglalkoznak, vannak-e testvéreid stb. Ennek nincs információértéke, mivel nem fogsz jobban programozni attól, hogy pl. tanárnő a mamád. A káder alapú kiválasztás remélhetőleg már nem divat (legalábbis az üzleti szférában).

Tanulmányok / Munkahelyek: Ne felejtsd el feltüntetni az évszámokat! Méghozzá időben visszafelé! Miért? Mert a legfrissebb iskolai végzettséged/munkahelyi tapasztalatod befolyásolja leginkább a mostani szaktudásodat, tehát ezt kell első helyre kiemelni. Mindenki ezt az információt keresi elsőként, nem jó, ha át kell bogarásznia érte az egész önéletrajzot. Az általános iskolát már nem igazán kell megemlíteni, hiszen szinte lényegtelen, illetve nagyjából mindenki ugyanazt tanulja ott. Ez alól kivétel lehet, ha speciális, pl. matek/zenei/nyelvi/sport tagozatos iskolába jártál. Tehát általában a középiskolának kell az utolsó helyen állnia az iskolák között.

Az egyetemi végzettségnél (főleg pályakezdők esetében) érdemes felsorolni egy-két releváns tantárgyat.

A munkahelyeknél (és a nyári szakmai gyakorlatoknál is) sorold fel a céget, a beosztást és ismertesd a munkát, alpontokba szedve az egyes részfeladatokat. Ha ismertebb cégről van szó, nem szükséges bemutatni magát a céget. Hiszen ki ne tudná mit gyárt a Coca Cola... És a döntéshozóknak van fogalmuk arról, milyen is egy italgyári környezet. Ha azonban egy olyan szervezetről van szó, amit nem ismerhet a nagyközönség, akkor érdemes egy fél sorban, zárójelben megemlíteni a cég tevékenységét is: "Bárgyúbúza Bt (40 Mrd Ft forg, zsákelosztó vállalkozás)". Ha cégen belül változott a munkaköröd, vagy egyenesen előléptettek, ezt mindenképpen említsd meg, emeld ki évszámokkal, de csak a cégbekezdésén belül! Ez előnyös, mivel azt mutatja, hogy egyrészt sok mindennel meg lehet téged bízni ahogy fejlődsz, másrészt azt is, hogy a vezetésnek volt benned bizalma, nyilván letettél valamit az asztalra ehhez.

Ha sok munkahelyed volt és/vagy voltak párhuzamosságok: ez a legnagyobb brrrr.... Ezt kell eltüntetni, kitörölni, egyenesbe hozni. A legrosszabb, ha az látszik, hogy ide-oda kapkodsz, röpködsz, mindenbe belevágsz, semmit nem fejezel be. Persze tudjuk, vannak kényszerek. A legjobb akkor is a "delete" gomb sűrű használata. Legyen egy egyenes ív, és ha fontos, mert szakmailag előnyös helyzetbe juttat, akkor kell csinálni egy "Mellékállások" feliratú külön fejezetet, és ott felsorolni azt, ami megzavarja a sima kronológiai sorrendet. Ha sokszor váltottál, mondjuk évente, akkor egy idő után inkább hagyjál ki néhányat...

Egyéb tanfolyamok, mellékállások, egyéb projektek: Ide kell felsorolni a díjnyertes szoftveredet, a bejegyzett találmányodat, a rövidebb időtartamú projekteket. Fejtsd ki néhány mondatban, hogy az adott projektben neked milyen szerep jutott, mi volt a feladatod benne, és mik voltak a projekt főbb jellemvonásai.

Ide jönnek a rövid ideig tartó tanfolyamok (pár napos/hetes kurzusok). Lehetőleg hanyagold a titkárnőképzőt, bébi-sitter tanfolyamot és a műkörmöset is! Viszont beleírhatod az ITIL-t, az eladástechnikát, esetleg a gyorsolvasást és minden olyat, ami az imázsodat erősíti!

Számítástechnikai ismeretek: Mindent írj le, amihez csak értesz! (Persze a célcsoport figyelembevételével!) Csoportosítsd a dolgokat: programnyelvek/fejlesztői környezetek, adatbáziskezelők, operációs rendszerek, felhasználói programok, grafikai programok stb. Ezzel megkönnyíted a keresést.
Tüntesd fel a tudásszintet is!

Nyelvtudás: Kertelés nélkül írd le, hogy milyen szinten állsz az adott nyelvből. Ne írj olyat, hogy középhaladó angol nyelvtudás. Ez nagyon diplomatikusan hangzik, de nem derül ki belőle, hogy tudsz-e angolul vagy sem. Neked lesz nagyon kellemetlen, ha egy angol nyelvű interjún nem tudsz megszólalni. Persze nehéz a valódi tudást úgy megfogalmazni, hogy mindenkinek ugyanazt jelentse. Mindenesetre, ha beírod, hogy "folyékony", vagy azt, hogy "felsőfokú", akkor az azt jelenti, hogy az adott nyelven úgyanúgy kedélyesen elcsevegsz mint magyarul. És persze bárki interjú közben átvált arra a nyelvre, neked a szemed sem rebben.

Itt jegyeznénk meg, hogy angolul tudni kell. Kész. Pont. Apelláta nincs, mars tanulni, ha még nem tetted meg.

Hobbi, szabadidős tevékenység: A kedvenc időtöltésed sok mindent elárul rólad. Itt nincs jó vagy rossz válasz. Pl.

  • Bélyeggyűjtés: kitartás, szépérzék, introvertált személyiség, olyan, aki egyedül is jól elvan.
  • Sakk: logika, előre gondolkodás, erőteljes koncentráció hosszú időn keresztül.
  • Ejtőernyőzés (és a többi extrém sport): alapszabályok betartása a saját életed megóvása érdekében, lélekjelenlét, bátorság, kockázatvállalás, gyors helyzetfelismerés, rendkívül rövid reakcióidő, kihívás- és kalandkeresés.
  • Kosárlabda (és a többi csapatjáték): csapatmunka, odafigyelés másokra, önzetlenség, koncentráció, a siker a csapat egészétől függ.
  • Asztalitenisz (és a többi egyéni sportág): kitartás, céltudatosság, a siker csak a tied.
  • Cselgáncs/karate/taekwondo/kung-fu/stb: erős fizikum, állóképesség, kitartás, összpontosítás az ellenfélre, reflex, önbizalom, harmónia, alázat.


Ha van valami extra dolog, pl. fiúknál ilyen a szabás-varrás, azt érdemes beleírni. Mert az figyelemfelkeltő. Olyanokat mint utazás, olvasás nem annyira fontos, mert az derül ki, hogy nem különbözül másoktól, az meg itt most nem jó ötlet.

Szólj hozzá!

Címkék: it egyetem informatika önéletrajz képzések hobby nyelvtudás cv munkahelyek személyes adatok képzettség

A bejegyzés trackback címe:

https://itfejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr77594006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása