HTML

IT-fejvadász

Az IT-fejvadász első sorban informatikai álláslehetőségekkel, karrier tanácsadással és érdekes információkkal szolgál informatikai állást keresőknek vagy más érdeklődőknek. Az oldal segítségével megpróbálunk támpontot adni az állásinterjúkhoz, a képzésekhez, az önéletrajz megírásához, de a béralkudozásban is melletted állunk!

Friss topikok

  • Jacques Ucca (törölt): Ez mind nagyon szép... Csakhogy... Az utóbbi egy évben kábé negyven állásinterjún vettem részt és ... (2008.12.25. 21:02) Az interjú 2. rész: Közben
  • IT-fejvadász: Ja és él a blog, igen, csinálgatjuk. Nemsokára meg is szépítjük, fejlesztgetjük kicsit. (2008.10.10. 12:22) CV-írás 5. rész: Fénykép a CV-n

Linkblog

CV-írás 6. rész: Angol CV

2008.09.30. 16:58 IT-fejvadász

A helyesírás nem elég
A helyesírás az angol nyelvű önéletrajzoknál is kötelező, ennek ellenőrzése még egyszerűbb, hiszen a legtöbb szövegszerkesztőben rendelkezésre áll beépített ellenőrző program. Ám mindez nem elég, mert a lényeg a szavak használatában, a kifejezésekben és a szófordulatokban van. Nincs annál murisabb, mint egy tükörfordítás. A legjobb, ha elküldés előtt átnézeted egy anyanyelvűvel, vagy olyan valakivel, akinek angoltudása kimagasló.

2. Informatika angolul
"Informatics" - bármilyen hihetetlen, ilyen szó nincs az angol nyelvben. (Ezt általában azok sem tudják, akik a karok/szakok hivatalos dokumentációit, megnevezéseit és weboldalait készítik.) Az informatika szót fordítsuk "Information Technology"-nak, esetleg "Computer Science"-nek, ha már sok a szóismétlés.

3. Közgazdaság
Hasonló kavarodás van az "economy" szóval. Economy=gazdaság, közgazdaság. Economics=gazdaságtudomány (az informatika szóval viszont ezt nem lehet eljátszani). Economic=gazdasági, economical=gazdaságos. Tehát a "Közgáz" helyes fordítása "University of Economics", és még véletlenül sem "Economical University", mert az ugye azt jelenti, hogy egy gazdaságos egyetem :-)

4. Lakcím
A lakcímben szereplő "utca" szót felesleges "street"-nek megjelölni. Akár belföldről, akár külföldről adják fel neked a levelet, az ország beazonosítása után már a Magyar Posta kezében van. Pláne nem tanácsos a Pipacs utcát Poppy streetnek lefordítani, mert lehet, hogy a street-tel még megbirkózik a szerencsétlen postás, de a Poppy-t hiába keresné a térképen vagy az emlékezetében :-). A cím az cím, ne nyúljunk hozzá.

5. A neved
Fentiekhez hasonlóan Szabó Tamásból se váljék Tom Tailor.
Sajnos mi találkoztunk ilyen jelenséggel.

6. A nyelvtudás szintjének megjelölése
Három szintet elég megjegyezni: "basic", "intermediate" és "advanced". Ez utóbbi kettő azt jelenti, hogy ha a nyelvtudásodat így jelölöd meg, akkor számíthatsz egy angol nyelvű interjúra, ha egyszer behívnak.

7. "CV" vagy "Resumé"?

A "CV"-t, azaz a "Curriculum Vitae"-t (Vitae és nem Vitea) a britek használják, a "resumé"-t az amerikaiak. Próbálj meggyőződni arról, hogy ki fogja olvasni, és annak megfelelően címezd. Ha egy más nemzetiségűnek küldöd, pl. hollandnak vagy németnek, akkor mindegy. Ezenkívül ajánljuk a "The perfect CV", "Resumé for Dummies" vagy hasonló című könyveket, ahol mindenféle, a témával kapcsolatos dolgot részletesen és általában humorosan és érthetően elmagyaráznak. Ezeket megrendelheted az Amazonon vagy kikölcsönözheted a könyvtárból. A brit nagykövetség, illetve az amerikai nagykövetség könyvtárában ezek biztosan megtalálhatóak.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: it hibák informatika állás önéletrajz cv cv írás

A bejegyzés trackback címe:

https://itfejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr52689303

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Angol önéletrajz írási tanácsok sikeres külföldi munkakereséshez 2010.12.18. 19:06:58

Ha már a szigetországba vetett a sors, és nem vagy olyan szerencsés, hogy eleve dolgozni érkezel előre egyeztetett állásra és munkahelyre, akkor bizony meg kell tanulnod egy-két dolgot az angolszász önéletrajzokról és kiválasztási folyamatról, ha önáll...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása