HTML

IT-fejvadász

Az IT-fejvadász első sorban informatikai álláslehetőségekkel, karrier tanácsadással és érdekes információkkal szolgál informatikai állást keresőknek vagy más érdeklődőknek. Az oldal segítségével megpróbálunk támpontot adni az állásinterjúkhoz, a képzésekhez, az önéletrajz megírásához, de a béralkudozásban is melletted állunk!

Friss topikok

  • Jacques Ucca (törölt): Ez mind nagyon szép... Csakhogy... Az utóbbi egy évben kábé negyven állásinterjún vettem részt és ... (2008.12.25. 21:02) Az interjú 2. rész: Közben
  • IT-fejvadász: Ja és él a blog, igen, csinálgatjuk. Nemsokára meg is szépítjük, fejlesztgetjük kicsit. (2008.10.10. 12:22) CV-írás 5. rész: Fénykép a CV-n

Linkblog

CV-írás 5. rész: Fénykép a CV-n

2008.09.03. 16:01 IT-fejvadász

Mosolyogj! Figyelj! Itt repül a kismadár... Katt! De kell mindez? Ha igen, hogy? Hol? Ez is egy olyan téma, amiről sokat vitatkoznak az álláskeresők és megoszlanak a vélemények. Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani ebben a témakörben, összegeznénk a megfigyeléseinket, néhány pontban. Szívesen vennénk a ti véleményeteket is.

Mi így csináljuk:
1. Nekünk nem kell feltétlenül fényképet küldeni, ezen semmi nem múlik. Nálunk. Viszont, ha itt vagy interjún, mégis lefényképezünk, azért, és csakis azért, hogy könnyebben emlékezzünk rád később. Ez a fotó az adatbázisunkba kerül, ügyfél nem látja.
2. Amit mégis láthat, az egy igazán zanzásított változat, 60x60 pixeles (tehát kisebb, mint 1x1 cm), ami azt a célt szolgálja, hogy meg tudjon különböztetni egy másik jelölttől, nehogy összekeverjen. Tehát, ezen pattanások és egyéb elváltozások nem láthatók, és ezt mi direkt így csináljuk: ez alapján ne dönthessen. Eme fotó általában egy általunk az ügyfél számára készülő összefoglaló táblázaton szerepel. (De nem mindig, sőt, legtöbbször nem.)
3. Vannak ettől eltérő esetek, mikor az ügyfél külön kéri, hogy küldjünk fotót a jelöltekről, de akkor ezt megbeszéljük, jelezzük, stb.

Máshol...
A fotónak az a jelentősége, hogy egy ember, egy arc, egy lélek, egy személyiség tartozzon az önéletrajzhoz. Egyesek a fotóból messzemenő következtetéseket vonnak le. De valljuk be őszintén, ezzel mindenki így van. Kérdés, hogy az elképzelt személyiség vajon a valóságban is olyan-e, mint a kép alapján kialakult idea.

Ezért hát...

1. Ha nincs jó fotóarcod, ne küldj képet. Ha van, akkor persze, hajrá.
2. Ha kötelező jelleggel kérnek, akkor mindenképpen küldj, különben nem fogadsz szót...
3. Ez utóbbi esetben mindenképpen gondoskodj róla, hogy a fotót egy profi készítse. Úgy értve, hogy olyan ember, akinek van érzéke a lehetetlen arcokhoz is...;-)
4. A semleges megoldás az igazolványkép.
5. Ami ettől eltér, az kényes kérdés. Mert van akinek bejön a telefonálós, mobiltelefonálós, számítógépezős, autóratámaszkodós, utcán rohanós, van akinek nem. Szerintünk inkább nem...;-) Szóval az ilyet nagyon(!) el kell találni. Ha nehezen tűröd a kockázatot, inkább maradj az igazolványképnél.
6. A képen viselj rendes ruhát. Öltönyt, ha egyébként is öltönyös típus vagy, vagy ún. "business casual" ruhát, amiben egyébként dolgozni mennél, irodai környezetbe.
7. Ha lány vagy, ne küldjél egész alakos, pláne nem fürdőruhás egészalakos fotót. Asszisztensi hirdetésre se. Tényleg ne, na.*,**
8. Ha fiú vagy, pláne nem. Jujj. ***


A hetes és a nyolcas pontok megtörtént esetek alapján kerültek a figyelmeztetések közé.**


* "3 milliárd olyan nő van a világon, akinek nincsen szupermodell alakja. És csak 8, akinek igen." - The Bodyshop Co, Anita Roddick.
** Persze kivéve, ha az állásajánlatot fotómodelleknek írták ki vagy bemondóknak.
*** Na persze, ha igen kiválóan domborodnak a kockák a hasadon, illetve esetleg tagja vagy a férfi vizilabda válogatottnak, akkor mégis szívesen veszik a fotódat cégünk hölgy tagjai, de akkor önéletrajzot nem kell hozzá mellékelni. ;-)

3 komment

Címkék: it fotó hibák kép karrier informatika állás önéletrajz cv cv írás

A bejegyzés trackback címe:

https://itfejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr95646658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

escapelle 2008.10.03. 09:06:45

halló! él még ez a blog? remélem igen, mert nagyon tetszik.
nézzük a 7. pontot! a 3 kg súlyfeleslegem miatt eleve nem küldenék egész alakos képet... de most pont egy ilyen álláshirdetést találtam: igazgatósági asszisztenst keres egy helyi cég (felsőfokú végzettség, nyelvtudás, stb. ez mind megvan). és EGÉSZ ALAKOS fényképet kérnek! igaz, a megnyerő külső is felvételi követelmény. ilyenkor mit tanácsolnátok? autóratámaszkodós? telefonálós? vigyázat, nem elviccelni, nagyon komolyan veszik (magukat):
"kiemelten kérjük, hogy csak a pályázati feltételeknek mindenben megfelelő személyek nyújtsanak be applikációt. A nem megfelelő jelentkezőket értesítés nélkül kizárjuk!"
lehet, mégsem nyújtok be applikációt :))

IT-fejvadász 2008.10.10. 12:20:08

Szerintünk ne jelentkezz az állásra. :)Elgondolkodtam, hogy vajon milyen feladatokhoz szükséges az, hogy hibátlan alakja legyen egy igazgatói asszisztensnek, de nem nagyon jutottam dűlőre a dologban. Az ráadásul, hogy a hirdetésben is így szerepel, hogy egész alakos fényképet kérnek, no nekem ez kissé (nagyon) gáz. Ha azt említik, hogy az ápolt külső fontos, azt persze megértem, de jelen esetben kettő dologra tudok gondolni. Az igazgató nőtlen vagy nemrég vált el. Valamint szeretne menőzni a többi igazgatónak, igazgatóhelyetteseknek és menedzsereknek, akikkel majd meetingel, hogy "nézd már milyen csaj az asszisztensem". Ilyen esetben a szakmai kihívás is viszonylag csekély, bár a kávéfőzési skilljeit az ember elég szépen csiszolgathatja.

Ha meg mindenképp jelentkeznél, akkor közlöm, hogy a három kilógramm súlyfelesleg az semmi. Rajtam tíz van és még mindig hódítok.:))

IT-fejvadász 2008.10.10. 12:22:59

Ja és él a blog, igen, csinálgatjuk. Nemsokára meg is szépítjük, fejlesztgetjük kicsit.
süti beállítások módosítása