HTML

IT-fejvadász

Az IT-fejvadász első sorban informatikai álláslehetőségekkel, karrier tanácsadással és érdekes információkkal szolgál informatikai állást keresőknek vagy más érdeklődőknek. Az oldal segítségével megpróbálunk támpontot adni az állásinterjúkhoz, a képzésekhez, az önéletrajz megírásához, de a béralkudozásban is melletted állunk!

Friss topikok

  • Jacques Ucca (törölt): Ez mind nagyon szép... Csakhogy... Az utóbbi egy évben kábé negyven állásinterjún vettem részt és ... (2008.12.25. 21:02) Az interjú 2. rész: Közben
  • IT-fejvadász: Ja és él a blog, igen, csinálgatjuk. Nemsokára meg is szépítjük, fejlesztgetjük kicsit. (2008.10.10. 12:22) CV-írás 5. rész: Fénykép a CV-n

Linkblog

CV-írás 4. rész: Szarvashibák

2008.08.18. 14:44 IT-fejvadász

1. Helyesírási hibák
Inkább mutasd meg öt embernek az önéletrajzodat, mielőtt elküldöd. Mások hamarabb észreveszik az elírásokat, egyszerűen azért, mert "elfogulatlanul" olvassák a szöveget.

2. Hosszú körmondatok
Az egyszerű és érthető fogalmazás azt jelenti, hogy Te egy rendezett, értelmes ember vagy. Aki "rizsázik", az valószínűleg az életben is ezt teszi.


3. Kisregény
Még az 50 éves emberek önéletrajza is belesűríthető két-három-négy oldalba. Informatikai területen különösen érvényes, hogy a 10-15 évvel ezelőtti programnyelvek területén szerzett tapasztalat ma már nem nagyon mérvadó.

4. Nem releváns tudás felsorolása
Kivéve, ha nagyon gyér az önéletrajz, és ha általános célból fejvadásznak küldöd. Ha tehát szoftverfejlesztőnek jelentkezel, hanyagold a szakácstanfolyamot. (Lásd még elemek sorrendje.)

5. Az édesapád munkahelye, testvéreid száma és munkahelye stb.
A káder alapú kiválasztás a legtöbb helyen már nem divat, legalábbis az üzleti szférában. A cégek azt nézik, hogy mit nyernek azzal, hogy Téged alkalmaznak. Ha a mamád tanárnő, attól még nem leszel jobb rendszermérnök. Tehát ez számukra nem információ.

6. Olyasvalaminek az említése, amihez nem értesz
Például: "nem tudok C-ben programozni" vagy "valaha nagyon jó voltam Delphi-ben, de már elfelejtettem". Ami negatív, azt nem kell erőltetni. Persze ha olyasvalamire jelentkezel, ahol nem felelsz meg a kötelező elvárásoknak, inkább gondold meg a jelentkezést.

7. Olyasvalaminek az említése, amihez nem értesz - II.
Ha egyszer azt írod, hogy word is van meg excel, akkor igen kínos úgy középre helyezni a nevedet, hogy ehhez 4 tabulátort használsz fel, a hobbiszpészelésről nem is beszélve.
Márpedig manapság egyre inkább elektronikus formában jut el egy-egy döntéshozóhoz az önéletrajzod. Igen, a felhasználói szoftverek nem annyira "hű, de nehezek", de azért azokat is külön el kell sajátítani. Nem beszélve arról, hogy kétségbe vonhatjuk szaktudásodat. Ha egy egyszerű szövegszerkesztő parancsait nem használod megfelelően, felmerülhet a gyanú, hogy a Java kódokat sem.

+1. Redundáns információk
Úgy kell írni a CV-t, mint a jó regényt. Azaz minden sor, mondat ÚJ információt tartalmazzon. Ha pl. három helyen is rendszergazda voltál, nem kell mind a három helyre leírni, hogy "user support". Inkább az tűnjön ki, hogy egyre fajsúlyosabb feladatokat láttál el. Tehát az első állásnál írd be, hogy "felhasználók támogatása, konfigurációk elkészítése", a második rendszergazdai állásnál azt, hogy "frissítések illetve licenszek menedzselése" a harmadiknál meg azt, hogy "géppark lecserélése, beszállítókkal való koordináció, vírusvédelmi szabályzat kidolgozása, mentések megszervezése" akkor is, ha mindezeket mind a három cégnél csináltad.

Szólj hozzá!

Címkék: it hibák pályázat karrier informatika állás önéletrajz cv írás

A bejegyzés trackback címe:

https://itfejvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr63621338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása